четвер, 24 березня 2016 р.

Форум літераторів краян



21 березня 2016 року в рамках Форуму літераторів та з нагоди Всесвітнього дня поезії в читальній залі Кривоозерської ЦРБ пройшли Краєзнавчі поетичні читання за участю членів поетичного клубу "Автограф душі" Віктора Дідухова, Марії Іванової, Віри Козіцької, учнів 11 групи Кривоозерського професійно-аграрного ліцею Аліни Кириленко, Яни Андрієнко та штрих до літературного портрету письменника–краяна "Багатогранна творчість Миколи Вінграновського". Учасниками заходів стали учні 11 та 12 груп Кривоозерського професійно-аграрного ліцею з керівником 11 групи Уліцькою Р.Г.

Перед початком заходу директор ЦБС Черепанова Р.А. привітала присутніх з Всесвітнім днем поезії та зазначила, що 2016 рік оголошено на Миколаївщині Роком ювілеїв літераторів-краян. Представила членів районного поетичного клубу, що діє при Кривоозерській районній бібліотеці, ознайомила з планом та метою Форуму-літераторів.       
У своїй вступній промові Раїса Андріївна підкреслила, що постать Миколи Вінграновського дійсно заслуговує  на увагу. Він з когорти «шістдесятників». Вже перші його публікації викликали захват і здивування. Тоді його одразу ж визнали Метром, передовсім за його феноменальну емоційність поезії  та великий талант щирості.   В квітні 2013 року в Україні реалізувався проект «Місячник Миколи Вінграновського»,  в рамках якого - проходив безкоштовний ретроспективний показ кращих фільмів Вінграновського,  в радіо- і телеефірі звучали пісні популярних українських виконавців на слова Миколи Вінграновського,  реалізовано фотопроект "Вінграновський повсюди" -  відомі виконавці, телеведучі, актори, хореографи, спортсмени  знялися з листівками - уривками віршів для вуличної популяризації творчості  поета. Про те, щоб у квітні розквітла вся спадщина Миколи Вінграновського, подбав його син Андрій. І робив усе по-сучасному, щоб нові покоління могли полюбити гарне українське слово.
Про багату творчу спадщину вели мову ведучі – бібліограф Лаврик Алла та бібліотекар читального залу Вусатенко Ріта. Протягом заходу на мультимедійній дошці проектувалися поетові світлини, його друзів, рідних, звучала поезія в авторському виконанні та у виконанні Олександра Педана, Ніни Матвієнко та Юрія Горбунова,  уривки з фільмів «Повість полум'яних літ» та «Берег надії», відеозаписи пісень на слова поета «Величальна колискова» у виконанні Ніни та Тоні  Матвієнко та «Літак» у виконанні Дмитра Шурова.
Вдало поданий матеріал не залишив байдужими учасників. Своїми враженнями поділилися учень 11 групи  Олександр Яровенчук ,  Раїса Уліцька та члени поетичного клубу. 

Свої вірші читає Марія Іванова
Віра Козіцька
Віктор Дідухов
Аліна Кириленко
Яна Андрієнко


Немає коментарів:

Дописати коментар