пʼятницю, 11 березня 2016 р.

«Колись ми станемо щасливими»



4 березня в читальній залі Кривоозерської ЦРБ відбулося чергове засідання кіноклубу Docudays UA «Єднання» при Кривоозерській центральній районній бібліотеці, під час якого присутні – учні 9 –х класів переглянули та обговорили документальний фільм з оптимістичною назвою «Колись ми станемо щасливими» польського режисера Павела Височанські.


Перед переглядом фільму учні отримали завдання познайомитися з Деклараціями прав людини, що мало на меті  з’ясувати рівень розуміння основоположних понять «права
людини». Модератор Коваль А.І. у дискусійній формі провела обговорення змісту та поняття «права людини». Далі на учасників чекала робота в группах з історичними документами: ДЕКЛАРАЦІЯ ПРАВ ЛЮДИНИ І ГРОМАДЯНИНА (за конституцією1793 року, Франція) і ДЕКЛАРАЦІЯ НЕЗАЛЕЖНОСТІ (Конгрес, 4 липня 1776 року) та питання: Чи можна «забезпечити» щастя?   Хто повинен піклуватися про щастя? І що означає це поняття? Учасникам пропонувалося ознайомитися з документами і віднайти найістотніші відмінності цих двох документів, свої думки учні фіксували на папірцях та прикріпили на фліпчарті.


Після короткої інформації про режиссера фільму, відбувся сам перегляд.
Фільм демонструвався методом «Стоп кадр», який допомігав активізувати глядачів до обговорення фільму. Під час першого стоп-кадру — «кастинг» —говорили про те, наскільки виправдалися припущення глядачів. Також  після  сюжету  «кастинг»  обговорювали   з учнями,  наскільки  близькі  їм  мрії,  висловлені персонажами  фільму.  І  чому  головний  герой  відібрав  тільки  трьох  учасників  кастингу.  Під час другого стоп-кадру — «реалізація мрії» — обговорили героїв фільму і їхні мрії:  чи зміг головний герой «допомогти» втілити мрію дітей.
  

 Не залишилися поза увагою модератора і питання  прийомів зйомки, які  використовував автор, щоб передати свою ідею глядачам, і  чому саме такий метод зйомки він вибрав; як пов’язані між собою «права людини», «щастя» і «соціальна справедливість»;  за що з вищепереліченого повинна відповідати сама людина, а за що — держава та уряд?


 Наприкінці, учні отримали «домашнє завдання» - скласти розповідь від імені одного з неживих предметів, що фігурують у медіа-тексті (фільмі), наприклад від імені камери мобільного телефону.
Кузьмінська В., методист

Немає коментарів:

Дописати коментар