пʼятницю, 24 липня 2015 р.

Вебінар «Децентралізація. Перші підсумки та завдання на найближчу перспективу»




23 липня 2015 року:  користувачі та бібліотекарі Кривоозерської центральної районної бібліотеки взяли участь у  вебінарі  «Децентралізація. Перші підсумки та завдання на найближчу перспективу»
Програма «Бібліоміст» спільно з Асоціацією міст України провела вебінар про особливості децентралізації повноважень органів державної влади. Учасники вебінару виступили в Американському домі в м. Києві. Захід відбувся в рамках проекту «Діалог»/Ініціатива захисту прав та представлення інтересів місцевого самоврядування  в Україні.   У вебінарі взяли участь 250 бібліотек  України, а також представники місцевої влади, активісти громадянського суспільства.
        Ключові спікери: заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України В'ячеслав Негода, директор Місії Агенства США з міжнародного розвитку (USAID) в Україні Джед Бартон, та виконавчий директор Асоціації міст України Мирослав Пітцик.
Учасники вебінару мали  можливість поставити питання стосовно особливостей реформи децентралізації та її впливу на життя місцевих громад.
Питання, які  обговорювалися під час заходу:
Для чого потрібна децентралізація і яким чином її реалізувати в Україні.
Добровільне об’єднання громад. Для чого громадам об’єднуватися.
Що таке спроможна громада.
Які ресурси та повноваження отримають консолідовані громади, як формуватиметься місцевий бюджет.
Офіси реформ. Хто їх створив і як вони працюють.
Що таке перспективний план формування територій громад. Що потрібно, щоб втілити цей план в життя.
Як держава стимулюватиме і підтримуватиме громади, які об’єднаються.
Хто гальмує або чинить супротив децентралізаційним реформам.
Що зміниться у житті простих громадян, жителів сіл, селищ, сіл, після формування спроможних громад.
Бібліотекарів більше цікавили питання професійного характеру: чи планує держава фінансувати заклади культури; який статус отримає районна бібліотека при децентралізації, чи буде  забезпечене працевлаштування працівників бібліотечної сфери, який статус отримає районна бібліотека та ін.



Немає коментарів:

Дописати коментар