пʼятницю, 3 липня 2015 р.

«Поезія як музика душі»



3 липня в читальній залі районної бібліотеки відбулась чергова зустріч засідання поетичного клубу «Автограф душі», де зібралися люди, з різних населених пунктів району,  небайдужі  до чистоти духовних криниць. Кожна поетична зустріч – це теплота спілкування, радість від занурення у цілющі джерела поетичного слова, яке єднає всіх спраглих, що прагнуть до творчих пошуків – поети члени клубу,  головний спеціаліст сектора культури РДА Лисканич Г.В., працівники районного будинку культури, районної бібліотеки. Відрадно, що в літературний клуб вливаються нові творчі особистості – Синчук Володимир Демидович та Стругай Віктор Васильович.. із села Криве Озеро, які познайомили присутніх зі своєю творчістю. Порадував присутніх влучними гуморесками Микола Каганюк та поділився враженнями від участі у  фестивалі, що проходив у м. Очакові цими днями, де він зайняв  друге місце.  За чаюванням, приємними розмовами, кожен учасник клубу  поділився своїми  новими творами та задумами на майбутнє.
  





Під час засідання клубу пройшла літературно-музична презентація  першої збірки Людмили Чумак-Грунковської «Батьківськими стежками», яку підготували Ріта Вусатенко та Валентина Кузьмінська.
У творчої людини є велике щастя – це народження нового твору: вірша, поеми, оповідання чи маленької мініатюри. Так, і для Людмили Борисівни Чумак-Грунковської нашої місцевої поетеси,  члена клубу  «Автограф душі» важливою подією в житті стала її перша книжка - ластівка «Батьківськими стежками», яка побачила світ у 2015 році. Чудова лірика, ніби сплелась у віночок і помістилась на сторінках на перший погляд, ніби невеличкої, але водночас такої глибокої за змістом збірки. І ось під час засідання відбулася презентація її збірки поезій. 
 

Людмила Борисівна народилася 5 жовтня 1961 року в селі Бурилове Кривоозерського району в сім'ї вчителів. Навчалась у Бурилівській восьмирічній школі. Продовжила навчання в Миколаївському культосвітньому училищі на бібліотечному відділені, згодом закінчила Миколаївський педагогічний інститут ім. В.Бєлінського за спеціальністю «Вчитель української мови та літератури».
Трудову діяльність почала з серпня 1979р. у Бурилівській сільській бібліотеці. Працювала в Кривоозерській центральній районній бібліотеці у відділі комплектування літератури на посаді старшого редактора, старшою піонервожатою Ленінської школи, потім вчителем, завучем цієї школи, а з березня 2002р. – директором Ленінської загальноосвітньої школи, нині Ленінського навчально-виховного комплексу. Має двох дітей:  сина Бориса і доньку Ольгу, двох онучок Олену і Марію.
Закохана в свій рідний край – степову Кривоозерщину, в трудолюбивих односельчан, в свою родину, особливо батьків, дітей та онуків. Їм і присвячує свої вірші, які пише вже майже 25 років. Перші твори були опубліковані в районній газеті, завдячуючи творчому наставництву редактора Степана Артемовича Ганноцького, потім в обласній газеті «Південна правда», центральній «Сільські вісті», в книгах про рідний край «На перехресті епох», «Між Бугом та Кодимою».
Героїчне минуле і краса рідного  краю, бентежні спогади про далекі дитинство і юність, теплота родинного вогнища, роздуми про життя і помисли земляків, прагнення знайти гармонію в людських почуттях і взаєминах – все це щиро і невимушено постає у поетичних рядках Людмили Борисівни.
Багато віршів поетеса присвятила своїй матері – педагогу Вірі Василівні Брек-Грунковській. У збірці є вірші про рідний край, село, родину,  які покладені на музику - це вірші «Кривоозерщина» та «Рідному краю». Коли
вслухаєшся у ці слова, то розумієш: вони написані мовою серця. Вони дихають теплом, щирістю, захоплюють своєрідним ставленням до світу, глибиною думки і великою любов’ю до рідної землі.
Поетеса пропускає крізь себе не лише радість, а також біль і розчарування, тривогу і смуток - все те, що відобразилось на біографіях українців, кожної людини. Це, зокрема, і гіркий спогад про юнаків, які загинули в Афганській війні. Дуже цікавим є вірш «Говорять діти про війну» присвячений дітям із сімей біженців з Донбасу.
           Людмилу Борисівну привітали  зі знаковою подією  головний спеціаліст сектора культури РДА Галина Лисканич   та директор ЦБС,  модератор районного поетичного клубу  Раїса  Черепанова, члени поетичного клубу.
По закінченні зустрічі поетеса подарувала презентовану збірку поезій районним бібліотекам для дорослих та дітей, присутнім учасникам клубу.
 

Творчість сучасних поетів, письменників рідного краю безцінна. Читаючи їх твори, ми ще більше розуміємо і відчуваємо неповторну красу рідної землі, вчимося поважати її людей, розуміти, що добро сердець, чесна праця і благородні діяння ніколи не пропадуть марно, бо вони є найдорожчими людськими цінностями.

 В. Кузьмінська, методист

Немає коментарів:

Дописати коментар