четвер, 10 грудня 2015 р.

Кіноклуб медіапросвіти з прав людини Docudays UA «Єднання» при Кривоозерській ЦРБ розпочав свою роботу



         09 грудня 2015 року  у Малій залі районного Будинку культури відбулося відкриття Кіноклубу медіапросвіти з прав людини Docudays UA «Єднання»  при Кривоозерській центральній районній бібліотеці. В результаті перемоги у спільному конкурсі Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA та програми «Бібліоміст» серед бібліотек-членів Програми "Бібліоміст" у створенні кіноклубів медіапросвіти з прав людини Docudays UA, Кривоозерська центральна районна бібліотека здобула перемогу та отримала комплект документальних фільмів з колекції Міжнародного фестивалю Docudays UA для показу в своєму кіноклубі, а також долучилася до мережі постійно діючих кіноклубів.
Відкрили кіноклуб директор Кривоозерської централізованої бібліотечної системи Черепанова Раїса Андріївна, начальник управління юстиції в Кривоозерському районі Матвієць Інна Миколаївна та модератор клубу, вчитель суспільних дисциплін Кривоозерської ЗОШ І-ІІІ ст.. №1  Коваль Антоніна Іванівна.  Завданням кіноклубу є організація та проведення некомерційних показів документальних кінофільмів, а також проведення супровідних освітніх та правопросвітницьких заходів: дискусій, зустрічей, лекцій тощо з метою правового виховання, формування у членів кіноклубу розуміння людської гідності як найвищої цінності.  Кіноклуб відкрився переглядом документального фільму "Абетка" естонського режисера Мадлі Ляене. Перший показ зібрав близько 90 чоловік з числа учнівської молоді – Кривоозерської ЗОШ І-ІІІ ст.№1 та професійно-аграрного ліцею.
Освіта займає чільне місце у житті суспільства. Знання з гуманітарних та технічних наук, отримані в школі - запорука продовження навчання у вузах, отримання бажаної професії. У нашій країні кожен має право на освіту. Це прописано в Основному Законі нашої держави - Конституції України. Діти виховуються в дитячому садку, вчаться в школі, потім здобувають професію або навчаються в різних навчальних закладах. Навіть дорослі можуть вчитися впродовж життя. А чи скрізь так? Чи в усіх країнах кожен громадянин має право на освіту? Перед демонстрацією фільму учні 9 класу виступили з повідомленнями про систему освіти,  особливості  навчання  дітей  і  дорослих,  цікаві  факти  про  освіту в країнах Європи, Азії, Північної та Південної Америки та Африки.
Під час перегляду  учасники  зацікавлено спостерігали за сюжетом фільму. Право на освіту — одне з найважливіших прав дитини. І ось, історія героїні фільму Веле демонструє, наскільки важливе забезпечення державою можливості отримання освіти для всіх дітей.
Стрічка не залишила байдужим жодного з присутніх. Обговорення після перегляду було досить активним. Багато хто прагнув висловити свою власну думку. В дискусії після перегляду говорили не тільки про права дитини, право на освіту, свободу пересувань, але й про дискримінацію та гендерну нерівність. Життя героїні фільму Веле вразило всіх, визвало сум та співчуття. Та водночас - повагу за її потяг до знать, незважаючи на складні життєві обставини.
          Який головний меседж фільму? На думку глядачів: «треба цінувати те, що маєш», «вчитися можна завжди, було б бажання»,  «неважливо якого соціального статусу людина, вона має право на освіту та спілкування з різними людьми».
          «Напишіть листа Веле», таким було творче завдання для учасників.  Присутні поділилися на чотири групи, від кожної було  написано та прочитано листи. Всіх зворушив лист  від 27 групи професійно-аграрного ліцею. Поки обрані учасники писали листи, інші переглянули музичний відеокліп-послання до Веле. Завдяки активності учасників зустріч пройшла цікаво та жваво. Також присутні мали змогу ознайомитися з інформаційною виставкою «10 грудня – День прав людини», яку підготували бібліотекарі Павлова Наталія та Лаврик Алла.
          У відкритті кіноклубу взяли участь Лисканич Галина Вікторівна, головний спеціаліст сектора культури, Федьків Наталія Костянтинівна, директор районного навчально-методичного центру відділу освіти Кривоозерської РДА, Федьків Наталія Костянтинівна, директор районного навчально-методичного центру відділу освіти Кривоозерської РДА, Бойко Світлана Іллінічна, методист відділу освіти, Лаврик Олена Григорівна, директор Кривоозерської ЗОШ І-ІІІ ст. №1, Бачинська Ольга Миколаївна, заступник директора з навчально-виховної роботи професійно-грарного ліцею, Гречковська Оксана Василівна, вчитель історії і правознавства Кривоозерської ЗОШ І-ІІІст №1.
Робота клубу – це результат співпраці працівників центральної районної бібліотеки, Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA, програми «Бібліоміст», вчителя суспільних дисциплін Кривоозерської  ЗОШ І-ІІІ ст.. №1 А.Коваль, начальника управління юстиції в Кривоозерському  районі І.Матвієць.
        Наступна зустріч у Кіноклубі DOCUDAYS UA "Єднання»  відбудеться 25 січня  2016 року.  Організатори запрошують на демонстрацію до  Центральної  районної  бібліотеки. Вхід безкоштовний.




 





Немає коментарів:

Дописати коментар